Hvorfor skifter danskerne job? Få svaret i AS3 Jobsurvey 2020

TIPS TIL DIG, DER ER INTERESSERET I ET JOB VED AS3 Målret dit CV og bring dine kompetencer i spil

Dit CV betyder meget for førstehåndsindtrykket. Det er ofte det første, vi kigger på når vi modtager din ansøgning. Vi starter som regel med at skimme dit CV igennem for at se, om du opfylder de specifikke krav som stillingen kræver. Hvis du gør det, læser vi efterfølgende din ansøgning.

Derfor er vigtigt at du tilpasser og målretter dit CV til den konkrete stilling, ligesom du gør med ansøgningen.

Du skal altid sørge for at tilpasse dit CV til den stilling du søger. Sørg for at målrette CV’et, så nøgleord står tydeligt frem. Du kan her læse, hvad HR rekrutteringskonsulent Stefan Melkonian siger om den målrettede ansøgning.

Sørg for at udarbejde et CV, som overskueligt viser dine erfaringer. Der findes flere forskellige typer af CV’er. De mest anvendte er det funktionsopdelte CV og det kronologiske CV. Hvilken type CV du vælger kommer an på, hvad du ønsker at formidle – og hvad der giver mening i forhold til den stilling du søger. Det CV vi oftest ser, er det kronologiske CV, hvor dine erfaringer, uddannelser mv. er listet i omvendt kronologisk rækkefølge. Det giver hurtigt overblik over og forståelse for din baggrund.

Dit brutto og netto CV

I dine forskellige tidligere stillinger, har du ofte opnået mange forskellige kvalifikationer. Nogle kvalifikationer passer bedst til nogle stillinger, mens andre kvalifikationer bedre matcher andre typer stillinger. Brug de forskelligartede kvalifikationer til din fordel når du søger job.

Når du arbejder med dit CV vil jeg anbefale at starte med at udarbejde et brutto CV.

Et brutto CV er et CV der indeholder alle informationer omkring tidligere stillinger, uddannelser, kurser, frivilligt arbejde mv. Husk at skrive konkrete arbejdsopgaver op under hver stilling/uddannelse, og alle dem du kan komme i tanke om.

Brutto CV’et er dit fulde CV, som du altid sørger for at opdatere løbende – også selvom du ikke er jobsøgende. På den måde sikrer du, at du får skrevet alle de forskellige arbejdsopgaver på løbende, som du har håndteret. Så glemmer du ikke noget den dag du står overfor en jobsøgnings proces. Dit brutto CV kan være langt. Nogle gange op imod 8-10 sider, hvis alle stillinger og uddannelser er uddybet. Dit brutto CV er dit eget arbejdsdokument, og skal ikke sendes med din jobansøgning.

Når du har lavet dit brutto CV er det tid til at lave dit netto CV. Dit netto CV er det CV du sender med din ansøgning. Her ’plukker’ du relevante ting fra dit brutto CV, der matcher det job du søger. På den måde får du fremhævet de mest relevante emner fra hver tidligere stilling/uddannelse, der gør dig til en kompetent kandidat til jobbet.

Dit netto CV, som du sender med din ansøgning, må max fylde 3 sider, så vær kritisk, hvis der skal skæres noget fra dit brutto CV – et CV på 8 sider er for langt og vidner om, at man ikke har prioriteret ordentligt og måske ikke har sat sig inde i den pågældende stilling og opgaver.

Vær konkret med din erfaring

Tænk på at give læseren et billede af, hvordan du opfylder de krav, der er opstillet i stillingsopslaget. Uddyb med beskrivelse af konkret erfaring, der er relevant for stillingen, du søger (det kan være opnåede resultater, ansvar mv.).

Hvis der f.eks. i stillingsopslaget står, at du skal have erfaring med coaching og undervisning, kom da med korte, konkrete eksempler på nogle af de mål, som du har opnået indenfor området – eller hvilke konkrete projekter, du har arbejdet med.

I din ansøgning kan du så fortælle arbejdsgiveren hvordan disse mål eller erfaringer fra konkrete projekter kan blive et aktiv for din kommende arbejdsgiver.

Når du laver dit CV må du gerne slutte af med et par linier om dig selv og hvad du laver i fritiden. Det behøver ikke tage meget plads, men det giver os et bedre indtryk af dig som person, hvis du skriver lidt om, hvad du hygger dig med i fritiden og måske lidt om din familie, hvis det føles relevant. Her er det vigtigt at vide, at der ikke noget, der er bedre end andet, så du bliver ikke prioriteret højere som ansøger, hvis du har løbet 5 Marathons, svømmer, går lange ture med din hund eller har en passion for Elvis.

Indsæt gerne et vellignende billede af dig i dit ansøgningsmateriale, men vær kritisk - hvis du kun har sommerbilledet fra poolen, så lad hellere være. På den måde får vi sat ansigt på dig som ansøger, og så er det rart for os at kunne genkende dig i receptionen, hvis vi ses til en personlig samtale.

Layout

Der er et utal af forskellige måder at sætte sit CV i scene på, og man vil jo gerne stikke lidt ud – men, pas på med at lave det for farverigt og med for mange forstyrrende elementer. Husk på, at det er dine kompetencer, der er vigtige. Vær hellere lidt konservativ med designlayoutet, medmindre du er en haj til det og går ”all-the-way” og det virker.